İşverenler iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yatırımlarının meyvelerini toplamaya devam ediyor. 2015 yılında 6645 sayılı kanun ile resmileşen; ölümle veya sakatlanmayla (sürekli iş görmezlik) sonuçlanan iş kazası bulunmayan işyerlerine uygulanacak SGK Prim teşviki uygulaması 1 Ocak 2019’dan itibaren başlıyor.
Böylelikle 1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında on kişiden fazla çalışanın olduğu çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde ölümle veya sakatlanma ile sonuçlanan iş kazası yaşanmadıysa işyeri üç yıl boyunca işsizlik sigortası primi ödemeyecek.
Teşvik uygulaması ile ilgili şartlar ve özel durumları şöyle sıralayabiliriz:
- İşyeri çok tehlikeli sınıfta yer almalı.
- İşyerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İSG-Kâtip sisteminde İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve çalışan sayısına uygun olarak Diğer Sağlık Personeli sözleşmeleri olma şartı aranacak.
- İşverenin bir işyeri var ise 10’dan fazla çalışanı olması şartı aranacak.
- Türkiye sınırları içerisinde birden fazla işyeri bulunan işverenin toplam çalışan sayısına bakılacak. İşyerlerindeki çalışan sayılarının toplamı 10’dan fazla olması şartı aranacak.
- İşyerinde 3 yıl süre ile ölümlü veya sakatlanma (sürekli iş görmezlik) ile sonuçlanmamış iş kazası olamaması şartı aranacak. İşletme yeni ise örneğin kuruluşu 2017 ise teşvik uygulaması 2021’de başlayacak.
- İşverenin teşvik uygulamasından faydalanmak için başvuruda bulunmasına gerek olmayacak. SGK her yılın sonunda veri tabanındaki işyerlerini tarayarak elde ettiği sonuçlara istinaden otomatik olarak sistemden teşvik uygulaması sağlayacak.
- Brüt ücretin %3’ü olan işsizlik sigortası üç yıl süre ile %1 olarak uygulanacak.
- Teşvik uygulanan süre içerisinde ölüm veya sakatlanma (sürekli iş görmezlik) ile sonuçlanan bir iş kazası meydana gelirse takip eden aydan itibaren teşvik uygulaması sona erecek.
- İşyeri tehlike sınıfı düştüğü taktirde teşvik uygulaması sona erecek.
- İş kazalarını bildirmeyen işverene 5 yıl süre ile teşvik uygulanmayacak.