Türkiye coğrafyasının bir gerçeği olan deprem, son dönemde daha belirgin şekilde gündemde olan acil durumlardan biri. Bununla beraber, yangın ve sel gibi afetler de acil durumlar arasında yer alıyor. Gündelik hayat tanımı içerisinde tahmin edileceği üzere iş hayatı da önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle iş yerinde karşılaşılabilecek acil durumlar için organizasyonel önlemler ve planlamaların yapılması büyük önem taşıyor.
İşyerlerinde karşılaşılabilecek acil durumlar için 6331 Sayılı Kanun Madde 11’e göre işveren, çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ve çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirmekle yükümlüdür. Çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirlemek ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler almak da işverenin sorumluluğunda. Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapmak, acil durum planı hazırlamak ve gerekli uyarı ve donanımları tahsis etmek de işverenin acil durumlar ile ilgili görevleri arasında yer alır.
İşverenin sorumlulukları arasında yer alan konulardan biri olan işyeri acil durum planı hazırlamak, acil durumlar için gerekli tüm hazırlıkların yapılmasının başında gelir. Bunun nedeni, acil durum planının hazırlanması esnasında, tehlikelerin belirlenmesi, ihtiyaçların tespit edilmesi, tahliye, arama, kurtarma ve yangın söndürme çalışmalarının planlanması gibi tüm acil durum gerekliliklerini kapsamasıdır.
İşyerinde karşılaşılabilecek acil durumlar;
Acil durum planı hazırlanırken, işletmeye ait risk analizi de göz önünde bulundurulur. İş yerinde kullanılan makine, ekipman, kimyasallar, işletmenin fiziki yapısı ve çalışan sayısı acil durum planı hazırlığında dikkat edilecek konulardır. Her bir acil durum başlığı altında, işletme özelinde acil durum planı hazırlanmalıdır.
Deprem sırasında, çalışanların güvenli bir biçimde depremin bitmesini nasıl bekleyebilecekleri, deprem sonrasında işletmeyi nasıl tahliye edecekleri hakkında bilgi sahibi olmaları hayati önem taşıyor. Acil çıkış kapılarının yeri ve acil çıkış yollarının plan üzerinde gösterilmesi acil durum planında yer alması gereken bilgiler arasında yer alıyor.
Yangın durumunda ise yangının çeşidine göre doğru yangın söndürücünün seçilmesi, uygun yerlere yerleştirilmiş olması, çalışanların yangın söndürücü kullanımı hakkında eğitimlerini almış olması, söndürücülerin yerlerinin plan üzerinde gösterilmesi ve herkes tarafından bilinir olması gerekiyor. Yangının büyümesi halinde işletmenin nasıl tahliye edileceği de acil durum planında anlatılmalı.
İşletmede sel baskınına rastlanması durumunda, çalışanların tahliyesi, kurtarılması zaruri belge ve ekipmanlar, suyun uzaklaştırılması gibi konular da önemli.
Sabotaj ve kimyasal sızıntısı durumları için ise uzmanlarca belirlenmiş önlemlerin ve korunma yöntemlerinin acil durum planında yer alması gerekiyor.
Tüm bunlarla birlikte iş kazası da iş yerindeki acil durumlar arasında yer alıyor. Farklı şekil ve şiddetteki iş kazalarında haber verilecek kişi veya kişiler, yapılacak ilk müdahaleler ve sonrasında uygulanacak prosedür, adım adım acil durum planında anlatılmalıdır.
Acil durum planı, mümkün olduğunda prosedür ve talimatlarla desteklenmeli, tüm çalışanlara duyurulmalı, acil durum müdahale ekiplerini içermeli, haberli ve habersiz tatbikatlarla kontrol edilmeli ve sürekli olarak güncel tutulmalıdır.
Siz de işyeriniz için acil durum planınızı güncellemek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Entegratör, güvenli günler diler.